Kecsketej - több ezer éves csodaszer

Az ember már az ősidőkben felismerte a tej hasznosságát a táplálkozásban. A tejben harmonikus összetételben található meg a legtöbb olyan vitamin és nyomelem, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. A kiváló dietetikai hatású kecsketej különösen nagy értékű tápanyagforrás, amely vitamintartalma és könnyű emészthetősége révén elsőrendű alkotóeleme lehet az egészséges és gondosan megválasztott étrendnek is. A kecske teje abban különbözik más gazdasági állatfajok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl jótékony hatású a különböző betegségek gyógyításában, alkalmas az anyatej pótlására, valamint kiváló szépségápoló szer.

Az ókor óta ismeretes, hogy az anyatej pótlására a kecsketej a legalkalmasabb, mivel összetétele, valamint kazein (a tej szárazanyag-tartalmának legfontosabb összetevője) és más savófehérjék arányát tekintve a többi tejhez képest a legjobban hasonlít a csecsemők elsőszámú táplálékához. (A görög mitológia szerint Zeuszt is kecsketejen nevelték!) Hazánkban a múlt században sok jómódú házban a dada tejét kecsketejjel helyettesítették.

A kecsketej előnyös hatása már az antibiotikumok felfedezése előtt általánosan ismert volt, a kecsketej gyógyító erejének már Paracelsus, a XVI. századi nagy francia orvos is kiemelkedő jelentőséget tulajdonított. Az elmúlt századokban e felismeréseket többek között úgy hasznosították, hogy a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészeteket tartottak és a tbc gyógyításának egyik legfontosabb eszközeként az ún. kecsketej-kúrát alkalmazták.

Kecsketejet mindenkinek

A parlagfűvel etetett kecskék teje már eddig is sok, parlagfűre érzékeny ember számára hozott gyógyulást, de legalábbis enyhített allergiás panaszaikon. A kecsketej r endszeres fogyasztásával - kedvező kalcium-foszfor aránya révén - a csontritkulás is megelőzhető. Magas fehérjetartalma és a tejfélék közül legkedvezőbb esszenciális aminosav összetételének köszönhetően fontos szerepet tölt be a gyomorbetegek, az emésztési zavarokkal küszködők és az idős korosztály táplálkozásában.

A kecsketej jelentős mennyiségű orotsavat tartalmaz, mely nem csak rendkívül hatásos méregtelenítő szer, de a kutatások szerint jelentős védelmet nyújthat bizonyos rákos megbetegedések ellen is. Talán ez az egyik oka annak, hogy újabban a kecsketej rendszeres fogyasztását előszeretettel javasolják daganatos betegek részére is.

A kecsketej rendszeres fogyasztása különösen rossz étvágyú kisgyermek táplálására és időskorban javallott, de valóságos csodára képes túlságosan nagy fizikai és pszichés megterhelés (városi szennyezett környezet, kimerítő munka), illetve betegségekből történő lábadozás idején is. A kitűnően hasznosuló, kisebb méretű zsírmolekulái révén könnyen emészthető kecsketej a tehéntej fehérjére érzékeny emberek legnagyobb részénél nem vált ki allergiás reakciót. Két deciliter kecsketejben egy ember napi teljes aminosav-szükségletének jelentős része megtalálható, az ebből készülő vajak és sajtok pedig, telítetlen zsírsav tartalmuknak köszönhetően, központi helyet foglalhatnak el a "reformtáplálkozók" étrendjében is.